Rukovanje kombajnom | osposobljavanje

by | 3.04.2023

Rukovanje kombajnom Istra

“Vještina se ne zaboravlja. Vještina se trenira”

Rukovanje kombajnom

Kombajn je poljoprivredna mašina koja se koristi za žetvu žitarica, kao što su pšenica, kukuruz, ječam, raž, zob i sl. Kombajn kombinuje više operacija, uključujući žetvu, odvajanje zrna od stabljike i ostalih biljnih materijala, čišćenje i skladištenje zrna.

Glavni dijelovi ovog uređaja, uključujući rezač, berač, transporter zrna, sito, ventilator i pretresnu ploču. U procesu žetve, rezač skida žitarice s polja, a berač sakuplja stabljike i ostale biljne materijale. Zatim se žitarice odvajaju od stabljike i drugih neželjenih materijala korištenjem sita i pretresne ploče. Nakon toga, zrna se transportiraju u skladišni spremnik, dok se ostatak materijala odbacuje.

Kombajn se obično koristi u velikim poljoprivrednim operacijama, jer može obaviti posao brzo i efikasno. Kombajni su obično vođeni jednim operaterom, koji kontroliše mašinu sa sjedišta u kabini. Operater može podesiti različite dijelove kombajna kako bi se prilagodio različitim uslovima žetve, kao što su vrsta usjeva i njegova zrelost.

Dijelovi kombajna

Rezač: Rezač se nalazi na prednjoj strani kombajna i koristi se za rezanje stabljike usjeva na polju. Rezač može biti različitih veličina i dizajna, ovisno o vrsti usjeva koji se žanje.

Berač: Berač se nalazi iza rezača i koristi se za sakupljanje usjeva s polja nakon što ga rezač odreže. Berači su dizajnirani za prikupljanje različitih vrsta usjeva, poput kukuruza, pšenice ili raži.

Rukovanje kombajnom Liber osposobljavanje

Transporter zrna: Nakon što se usjev skupi beračem, transporter zrna se koristi za prenošenje usjeva unutar kombajna. Transporteri zrna obično su opremljeni vijčanim konvejerima koji prenose usjev u skladišni spremnik.

Sito: Sito se koristi za odvajanje zrna od drugih materijala poput stabljika, korova i kamenja. Sito može biti različitih veličina, ovisno o vrsti usjeva koji se žanje.

Ventilator: Ventilator se koristi za uklanjanje laganog materijala poput prašine, korova i pljeve iz usjeva. Ventilator može biti podešen na različite brzine, ovisno o količini materijala koji treba ukloniti.

Pretresna ploča: Pretresna ploča se nalazi ispod sita i koristi se za razdvajanje zrna od ostatka materijala. Kada se usjev prolazi kroz sita, pretresna ploča vibrira kako bi zrna bila odvojena od ostatka materijala.

Skladišni spremnik: Skladišni spremnik se koristi za skladištenje zrna nakon što se odvoji od ostatka materijala. Spremnik može biti različitih veličina i kapaciteta, ovisno o veličini kombajna i količini usjeva koja se obrađuje.

Ovaj je stroj ključni dio modernog agrara, jer omogućava brzu i efikasnu žetvu usjeva, što smanjuje potrebu za ručnom radom i poboljšava produktivnost.

Zanima vas rukovanje bagerom? Pročitajte više detalja o bageru.

Naše programe osposobljavanja možete pronaći ovdje

Zadnje vijesti

Natječaj za ravnatelja

Natječaj za ravnatelja

Na temelju članka 40. i 41. Zakona o ustanovama („Narodne novine“ br. NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19, 151/22), i odluke Upravnog vijeća...

Sretan Uskrs želi vam Liber

Sretan Uskrs želi vam Liber

Sretan Uskrs Uskrs je kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Isusovo uskrsnuće od mrtvih nakon njegove smrti na križu. To je jedan od...