Rukovanje bagerom na siguran način

by | 17.03.2023

Bager osposobljavanje Liber

“Vještina se ne zaboravlja. Vještina se trenira”

Rukovanje bagerom može biti opasno i zahtjevno, ali slijedeći nekoliko ključnih koraka i mjera opreza, može se smanjiti rizik od nezgoda.

Evo nekoliko savjeta za sigurno rukovanje bagerom:

Pročitajte priručnik za uporabu: Prije upotrebe bagera, važno je pročitati priručnik za uporabu. U njemu se nalaze upute za sigurno rukovanje, kao i specifične informacije o vašem modelu bagera.

Osigurajte radnu površinu: Prije nego počnete s radom, osigurajte da je radna površina dobro pripremljena za uporabu bagera. To uključuje uklanjanje prepreka, označavanje područja za rad bagera i provjeru postojanja podzemnih instalacija ili drugih skrivenih opasnosti.

Nosite osobnu zaštitnu opremu: Obavezno nosite osobnu zaštitnu opremu, kao što su čelične kape, naočale za zaštitu očiju, rukavice, cipele s čeličnom kapicom i odjeću koja pokriva tijelo.

Upoznajte se s kontrolama: Prije upotrebe bagera, važno je upoznati se s kontrolama i instrumentima na ploči za upravljanje. Razumijevanje funkcija svake kontrole i instrumenta ključno je za sigurno rukovanje bagerom.

Koristite bager prema uputama: Koristite bager prema uputama proizvođača i nemojte ga preopterećivati. Preopterećivanje bagera može dovesti do kvara ili čak prevrtanja.

Držite se pravila o sigurnosti: Pratite pravila o sigurnosti na gradilištu i držite se propisanih procedura. Ako primijetite nepravilnosti ili probleme s bagerom, obavijestite odgovornu osobu.

Prijavite se na slijedeće osposobljavanje već danas

Budite pažljivi: Budite pažljivi i koncentrirajte se na svoj posao. Pazite na ljude u blizini i uvijek imajte na umu svoju i tuđu sigurnost.

Tehnologija rada i konstrukija

Uz pravilno održavanje, redovne preglede i sigurno rukovanje, bager može biti vrlo koristan alat za gradilišta i druge industrije.

Bager je građevinski stroj koji se koristi za kopanje, iskopavanje, podizanje i premještanje velikih količina zemlje, stijena, pijeska i drugih materijala. Sastoji se od glavnog tijela, kabine za vozača, pokretnih dijelova i različitih dodataka za kopanje.

Tehnologija rada bagera uključuje primjenu hidraulične i mehaničke snage kako bi se upravljalo rukama, kanticama i drugim alatima bagera. Kabina za vozača opremljena je upravljačkom pločom s različitim kontrolama koje omogućuju vozaču da upravlja kretanjem stroja, brzinom i pravcem kretanja.

Konstrukcija bagera varira ovisno o modelu i proizvođaču, ali uglavnom se sastoji od slijedećih dijelova:

Glavno tijelo: Glavno tijelo bagera sastoji se od šasije, motora, hidrauličkog sustava, goriva i rashladnog sustava. Ovi dijelovi zajedno omogućuju bageru da se kreće i obavlja zadatke kopanja i iskopavanja.

Kabina za vozača: Kabina za vozača je mjesto gdje se nalaze upravljačke ploče i sjedalo za vozača. Kabina je opremljena staklenim prozorima koji omogućuju vozaču da vidi okolinu.
Rukovanje bagerom
Ruke i kante: Ruke bagera mogu se kretati naprijed i natrag te su povezane s kantama koje se koriste za kopanje i podizanje materijala.

Traktorske gusjenice ili kotači: Bageri se kreću na traktorskim gusjenicama ili kotačima, ovisno o modelu. Traktorske gusjenice omogućuju bageru da se kreće po neravnom terenu i da se učinkovito nosi s teškim materijalima.

Dodaci za kopanje: Bageri su opremljeni različitim dodacima za kopanje, uključujući kante različitih veličina, ralicu, vibrirajuće kante i druge alate.

Rukovanje bagerom nije komplicirano

Uz napredak tehnologije, neki bageri su također opremljeni sustavima GPS-a i drugim naprednim tehnologijama koji omogućuju vozaču bagera da precizno prati svoje kretanje i izvodi zadatke s većom preciznošću.

Zaštita na radu i sva pitanja vezana uz nju na elkron.hr

Naše programe osposobljavanja možete pronaći ovdje

Zadnje vijesti