Rovokopač/utovarivač – popularna “kombinirka”

by | 25.02.2023

Kombinirka u radnoj akciji

“Vještina se ne zaboravlja. Vještina se trenira”

Rovokopač/utovarivač, ili kako se kod nas popularno naziva, kombinirka, je samohodni radni stroj koji se sastoji od traktora s prednjom košarom za utovar tereta te stražnjim bagerskim krakom s lopatom.

Karakteristika “kombinirke” je ta što je s obje strane stroja moguće promijeniti alat.

Dva alata i jednostavna promjena, kao rezultat daju učinkovitije obavljanje posla – više posla u kraćem vremenu.

Zanimljivo kroz povijest

Pravi razvoj rovokopača/utovarivača je započeo 1947. godine od strane izumitelja koji su pokrenuli tvrtku Wain-Roy Corporation.

Godine 1947. Wain-Roy Corporation razvila je i testirala prve prave “kombinirke”. U travnju 1948. Wain-Roy Corporation prodala je prve potpuno hidraulične strojeve, montirane na traktor Ford Model 8N.
Rovokopač/utovarivač – popularna “kombinirka"
Razvijajući se u SAD-u, JCB je proizveo prototip rovokopača/utovarivača u Ujedinjenom Kraljevstvu 1953.


Prvi svjetski rovokopač-utovarivač s tvorničkim jamstvom predstavio je u SAD-u “J.I. Case” 1957. Njihov model 320 bio je prvi serijski rovokopač-utovarivač na svijetu.

Iako se temelji na traktoru, rovokopač-utovarivač se gotovo nikada nije nazivao traktorom kada su i utovarivač i rovokopač trajno pričvršćeni.

Korištenje

Rovokopači-utovarivači

su vrlo česti i mogu se koristiti za široku paletu zadataka: građevinarstvo, manja rušenja, lagani prijevoz građevinskog materijala, napajanje građevinske opreme, kopanje rupa/iskapanje, uređenje okoliša, razbijanje asfalta i asfaltiranje cesta.

Često se žlica rovokopača također može zamijeniti električnim priključcima kao što su čekić, hvataljka, svrdlo ili brusilica panjeva. Poboljšana artikulacija dodataka može se postići s međupriključcima kao što je tiltrotator.

Mnogi rovokopači

imaju sustave za brzo pričvršćivanje i pomoćne hidraulične krugove za pojednostavljenu montažu priključaka, čime se povećava iskoristivost stroja na gradilištu.
Osposobljavanje za rukovanje rovokopačem
Neke kante utovarivača imaju dno na uvlačenje ili “preklopnu školjku”, što im omogućuje brže i učinkovitije pražnjenje tereta. Žlice utovarivača s uvlačivim dnom također se često koriste za sortiranje i struganje. Prednji sklop može biti uklonjivi dodatak ili trajno montiran.

Budući da kopanje dok su na gumama suštinski uzrokuje ljuljanje stroja, a težina rovokopača koja se ljulja može uzrokovati prevrtanje vozila, većina rovokopača-utovarivača koristi hidraulične podupirače ili stabilizatore straga prilikom kopanja i spušta žlicu utovarivača za dodatnu stabilnost.

Osposobljavanje za rukovanje rovokopačem / utovarivačem

To znači da se žlica mora podići, a potporni nosači uvući kada vozilo treba promijeniti položaj, smanjujući učinkovitost. Iz tog razloga mnoge tvrtke nude minijaturne bagere na gusjenicama, koji žrtvuju funkciju utovarivača i mogućnost vožnje od mjesta do mjesta, radi veće učinkovitosti kopanja.

Njihov relativno mali okvir i precizna kontrola čine rovokopače-utovarivače vrlo korisnim i uobičajenim u projektima urbanog inženjeringa kao što su izgradnja i popravci u područjima premalim za veću opremu. Njihova svestranost i kompaktna veličina čine ih jednim od najpopularnijih gradskih vozila za gradnju. Za veće projekte uglavnom se koristi bager gusjeničar.

Naše programe osposobljavanja možete pronaći ovdje

Zadnje vijesti

Natječaj za ravnatelja

Natječaj za ravnatelja

Na temelju članka 40. i 41. Zakona o ustanovama („Narodne novine“ br. NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19, 151/22), i odluke Upravnog vijeća...

Sretan Uskrs želi vam Liber

Sretan Uskrs želi vam Liber

Sretan Uskrs Uskrs je kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Isusovo uskrsnuće od mrtvih nakon njegove smrti na križu. To je jedan od...