Maslinar | Posao ili zanimacija?

by | 4.04.2023

Maslinari i branje maslina

“Vještina se ne zaboravlja. Vještina se trenira”

Maslinar je osoba koja se bavi uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja. Uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja su tradicionalne djelatnosti u mediteranskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Poslovi maslinara uključuju pripremu zemljišta, sadnju i uzgoj maslina, berbu maslina i proizvodnju maslinovog ulja. Tijekom godine maslinar mora brinuti o maslinama, obavljati različite agrotehničke mjere (poput rezidbe i prihrane), te pratiti razvoj bolesti i štetnika te na vrijeme poduzimati mjere zaštite. Berba maslina obavlja se obično u jesen, a proces proizvodnje maslinovog ulja uključuje mljevenje ploda masline i cijeđenje ulja iz pulpe.
Branje maslina i proizvodnja maslinovog ulja
Postoji veliki broj sorti maslina, a neke od najpoznatijih su:

Istarska bjelica – autohtona sorta iz Istre, srednje velike plodove, bogatog okusa i arome, te izvrsnim uljem
Oblica – najrasprostranjenija sorta u Dalmaciji, s velikim plodovima koji daju ulje vrhunske kvalitete
Leccino – sorta iz Italije, sa srednje velikim plodovima i vrlo kvalitetnim uljem
Frantoio – talijanska sorta, s malim plodovima koji daju intenzivno ulje bogate arome
Koroneiki – grčka sorta, koja daje izrazito kvalitetno ulje, ali s manjim plodovima

Ovisno o sorti, masline se razlikuju po veličini, obliku, boji i okusu ploda, te kvaliteti i količini proizvedenog ulja.
Ulje maslinovo
Istarska bjelica je autohtona sorta maslina iz Istre, koja se uzgaja već stoljećima u tom dijelu Hrvatske. Karakteristična je po srednje velikim plodovima koji su ovalnog oblika, te po svijetloj boji kože i mesa. Masline ove sorte su bogate aromom i okusom, te daju izvrsno maslinovo ulje koje se odlikuje blagom i harmoničnom aromom, s notama zrelog voća i slatkog badema.

Istarska bjelica preferira sunčana i suha mjesta te dobro drenirano tlo, a može se naći u različitim oblicima uzgoja – od slobodno rastućih stabala do nasada u kojima se masline uzgajaju u redu. Osim u proizvodnji maslinovog ulja, plodovi Istarske bjelice se koriste i u prehrambenoj industriji za proizvodnju raznih delicija poput mariniranih maslina, namaza i sl.

Bjelica se smatra jednom od najkvalitetnijih sorti maslina u Hrvatskoj, a njeno ime potječe od svijetle boje ploda i bjelkaste prevlake koja se nalazi ispod kože. Ova sorta je važan dio kulturnog i tradicijskog nasljeđa Istre, te se uzgoj Istarske bjelice i proizvodnja maslinovog ulja od nje smatraju važnim dijelom lokalne ekonomije i turističke ponude.

Kontaktirajte nas za više informacija vezanih za osposobljavanje za maslinara

Naše programe osposobljavanja možete pronaći ovdje

Zadnje vijesti

Natječaj za ravnatelja

Natječaj za ravnatelja

Na temelju članka 40. i 41. Zakona o ustanovama („Narodne novine“ br. NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19, 151/22), i odluke Upravnog vijeća...

Sretan Uskrs želi vam Liber

Sretan Uskrs želi vam Liber

Sretan Uskrs Uskrs je kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Isusovo uskrsnuće od mrtvih nakon njegove smrti na križu. To je jedan od...