Fotonaponski sustavi | Jesu li nam potrebni?

by | 21.03.2023

Fotonaponski sustavi

“Vještina se ne zaboravlja. Vještina se trenira”

Fotonaponski sustavi su tehnologija koja pretvara sunčevu energiju u električnu energiju. Oni se sastoje od fotonaponskih ćelija koje se sastoje od slojeva silicija ili drugih poluvodičkih materijala koji reagiraju na sunčevu svjetlost. Kada sunčeva svjetlost udari na fotonaponske ćelije, elektroni se oslobađaju i kreću se kroz materijal, stvarajući električnu struju.

Fotonaponski sustavi se mogu instalirati na krovovima zgrada, kuća, solarnim parkovima i drugim otvorenim prostorima. Oni su ekološki prihvatljivi i održivi izvor energije jer ne stvaraju emisije stakleničkih plinova ili drugih onečišćujućih tvari.

Ovi sustavi su postali popularni u mnogim dijelovima svijeta kao alternativa tradicionalnim izvorima energije, a njihova cijena kontinuirano opada dok se tehnologija poboljšava. Međutim, prije nego što se odlučite za instalaciju fotonaponskog sustava, važno je proučiti prednosti i nedostatke tehnologije te procijeniti mogućnosti za financiranje i instalaciju sustava.

Ukoliko se bavite postavljanjem ovih sustava, Liber nudi osposobljavanje za ovo područje rada.

U program usavršavanja za poslove montera/ke fotonaponskih sustava može se upisati osoba koja ima završenu srednju školu u području strojarstva ili elektrotehnike ( III stupanj), navršenih 17 godina i liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova.

Naše programe osposobljavanja možete pronaći ovdje

Zadnje vijesti

Natječaj za ravnatelja

Natječaj za ravnatelja

Na temelju članka 40. i 41. Zakona o ustanovama („Narodne novine“ br. NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19, 151/22), i odluke Upravnog vijeća...

Sretan Uskrs želi vam Liber

Sretan Uskrs želi vam Liber

Sretan Uskrs Uskrs je kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Isusovo uskrsnuće od mrtvih nakon njegove smrti na križu. To je jedan od...